آموزش نماز

آثار و برکات نماز

آموزش نماز

آثار و برکات نماز

«نماز» پناهگاهی برای انسان‌ها



«نماز» انسان را به قدرت لایزالى پیوند مى‏دهد که همه مشکلات براى او سهل و آسان است، پس از نماز کمک گیرید تا باران رحمت و مغفرت را از آسمان ملکوت، به زمینه تشنه خود سرازیر کنید.

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه،  گاهی دیده می‌شود که عالمان و اولیای دین وقتی با مشکلات بزرگی روبرو می‌شوند به نماز پناه می‌برند، به راستی سر پناه بردن به  نماز چیست؟ مرکز تخصصی نماز این گونه پاسخ می‌دهد:

در دو آیه قرآن خداوند نماز را پناهگاه مؤمنین معرفی کرده است:

الف: «وَ اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ وَ إِنَّها لَکَبیرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخاشِعینَ» (بقره/45)

ب : «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرینَ» (بقره/ 153)
در آیات فوق بیان نشده است که در چه چیزی باید از صبر و نماز کمک گرفت و همین ذکر نکردن دلالت بر عموم می‌کند؛ یعنی در همه امور باید از بردباری و نماز کمک گرفت و اختصاص به زمان جنگ دارد1.

اما چرا نماز به عنوان پناهگاه معرفی شده است؟

نماز که روکردن به خدا و پناهندگی به او است، روح ایمان را زنده مى‏سازد، و به آدمى مى‏ فهماند: که به جایى تکیه دارد که انهدام پذیر نیست و به سببى دست زده که پاره شدنى نیست2، نماز انسان را به قدرت لایزالى پیوند مى‏دهد که همه مشکلات براى او سهل و آسان است و همین احساس سبب مى‏شود که انسان در برابر حوادث نیرومند و خونسرد باشد3.

خدای سبحان در جنگ با دشمن بیرونی می‌فرماید: هرچه در توان دارید، برای رویارویی با دشمن سلاح فراهم سازید و نیروی رزمی، بسیج کنید؛ «وأعدّوا لهم ما استطعتم من قوّة»4، در جنگ درونی نیز می‏فرماید: باید با سلاح دعا: «الدعاء سلاح المؤمن»5 و بکاء: «وسلاحه البکاء»6 و با سرمایه امید و رجا: «ارحم من رأس ماله الرجاء»7 که همه آن در نماز جمع است، از نماز کمک گیرید تا باران رحمت و مغفرت را از آسمان ملکوت، به زمینه تشنه خود سرازیر کنید8. 

امام صادق علیه السلام می فرمایند: «یا مسمع! ما یمنع أحدکم إذا دخل علیه غم من غموم الدنیا، یتوضأ ثم یدخل مسجده و یرکع رکعتین، فیدعو اللّه فیها؟ أما سمعت اللّه یقول: وَ اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ»9؛ «ای مسمع، هنگامی که غمی از غمهای دنیا به یکی از  شما روی می‌آورد، چه چیز مانع می‌شود که وضو گرفته و به مسجد وارد شود و در مسجد دعا کند؟ آیا نشنیده‌ای که خداوند می‌فرماید: «وَ اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ».                                            

این نکته نیز در آیه فوق قابل دقت است که دستور به استعانت از صبر شامل تمام اقسام صبر (صبر در برابر مشکلات،صبر در انجام واجبات و صبر در ترک گناهان) می‌شود که نماز هم یکی از عبادات بوده و صبر در انجام واجبات شامل نماز هم می‌شود و خداوند به علت اهمیت نماز آن را جداگانه ذکر فرموده و به اصطلاح عطف خاص بر عام کرده است.


پی‌نوشت‌ها:

1.با مقداری تصرف: تسنیم، جلد7 - صفحه 584.

2.با مقداری تصرف: ترجمه المیزان، ج‏1، ص:  229.

3.با مقداری حذف: تفسیر نمونه، ج‏1، ص:  219.

4. سوره انفال، آیه 60.

5. الکافی، ج 2، ص 468.

6 . مفاتیح الجنان، دعای کمیل.

7 . همان.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد